Poster

Agnès Varda

Βιογραφία

Η Agnès Varda γεννιέται το 1928 στο Βέλγιο και εγκαθίσταται στην Γαλλία το 1940. Το 1954, γυρίζει την πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία, La Pointe Courte. με λιγοστά μέσα και τον Alain Resnais στο μοντάζ. Η ταινία κερδίζει σημαντική επιτυχία και μαρτυρεί την φρεσκάδα της νέας γενιάς. Το 1962, γυρίζει το αριστουργηματικό Cléo de 5 à 7. Οι ταινίες της της δεκαετίας του ‘60, Le Bonheur, Les Créatures και Lions Love, οδηγούν τους κριτικούς να την συνδέσουν με τους σκηνοθέτες της Nouvelle Vague. Στο τέλος της δεκαετίας του ‘70, εγκαθίσταται στο Λος Άντζελες και γυρίζει τα ντοκιμαντέρ Murs, murs και Documenteur. Το 1985, η ταινία Sans toit ni loi της χαρίζει τον Χρυσό Λέοντα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.  Το 2009, έλαβε το παράσημο του Ταξιάρχη της Λεγεώνας της Τιμής και το 2013 τον Μεγαλόσταυρο του Εθνικού Τάγματος Αξίας. 

Φιλμογραφία

1991 Jacquot de Nantes

1985 Sans toit ni loi

1982 Ulysses (court-métrage)

1965 Le bonheur

1962 Cléo de 5 à 7

1955 La pointe courte

Στην παραλία, μια κατσίκα, ένα παιδί και ένας άντρας. Πρόκειται για μια φωτογραφία που τράβηξε η Agnès Varda to 1954. Με αφετηρία την εν λόγω εικόνα, η ταινία διερευνά το φαντασιακό και το πραγματικό.

Προβολές

28 Μαρ
21:00

Γαλλικό Ινστιτούτο
Αθήνα
Χώρα:
Γαλλία
Έτος:
1982
Σκηνοθεσία:
Agnès Varda
Ηθοποιοί:
Fouli Elia, Ulysses Llorca, Charles de Gaulle
Παραγωγή:
Ciné Tamaris
Παγκόσμια εκμετάλλευση:
Ciné Tamaris
Βραβεία:

César 1984: Καλύτερο μικρού μήκους ντοκιμαντέρ

`