Poster

Luis Buñuel

Βιογραφία

O Luis Buñuel, Μεξικάνος σκηνοθέτης και σεναριογράφος ισπανικής καταγωγής, γίνεται γνωστός για τις πρώτες του σκηνοθετικές δουλειές ακολουθώντας το κίνημα των σουρεαλιστών και δουλεύοντας με τον Salvador Dali. H πιο σημαντική του δημιουργία εκείνης της εποχής είναι η ταινία μικρού μήκους Un chien andalou. Στη συνέχεια δοκιμάζεται σε διαφορετικά είδη ταινιών: πει-ραματικές, ντοκιμαντέρ, μελοδραματικές, σατιρικές, κωμωδίες, ρομαντικές και ιστορικές, φαντασίας, αστυνομικές, περιπέτειες, ακόμα και γουέστερν. Λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων και εμποδίων που του επιβάλλονται στο έργο του κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Φράνκο, αυτοεξορίζεται και έτσι σκηνοθετεί τις περισσότερες ταινίες του στη Γαλλία και το Μεξικό.

Φιλμογραφία

1977 Cet obscur objet du désir

1967 Belle de jour

1964 La journal d’une femme de chambre

1954 Les aventures de Robinson Crusoé

1952 La montée au ciel

Η ΩΡΑIΑ ΤΗΣ ΗΜEΡΑΣ

Η Séverine, σύζυγος του Pierre, έχει μαζοχιστικές φαντασιώσεις γιατί νιώθει σεξουαλικά ανικανοποίητη. Η περιέργεια την ωθεί να γίνει πόρνη πολυτελείας σε οίκο ανοχής, εν αγνοία του Pierre, με το ψευδώνυμο «Ωραία της Ημέρας». Φαίνεται να έχει βρει τις ισορροπίες της ικανοποιώντας τις επιθυμίες των πελατών, αλλά όλα στραβώνουν όταν ο αλήτης Marcel, συχνός πελάτης, ερωτεύεται τη Séverine...

Προβολές

23 Μαρ
22:00

Γαλλικό Ινστιτούτο
Αθήνα
Χώρα:
Γαλλία
Έτος:
1967
Σκηνοθεσία:
Luis Buñuel
Σενάριο:
Luis Buñuel, Jean-Claude Carrière
Ηθοποιοί:
Catherine Deneuve, Jean Sorel, Michel Piccoli
Παραγωγή:
Paris Film Production, Five Films
Παγκόσμια εκμετάλλευση:
Tamasa Distribution
Βραβεία:

Διεθνές Φεστιβάλ Βενετίας 1967: Χρυσό λιοντάρι

`