Poster

Gazon maudit

Για Όλα Φταίει το Γκαζόν

Josiane Balasko

Γαλλία — 1995 — 105' — Κωμωδία — Έγχρωμο

ΒΡΑΒΕΙΑ

César 1996 — 2 Βραβεία: Καλύτερου σεναρίου πρωτότυπου ή/και διασκευασμένου (Telsche Boorman) και (Josiane Balasko)

ΣΥΝΟΨΗ

Ο Laurent και η Loli φαίνονται ευτυχισμένο ζευγάρι: δύο παιδιά, εκείνη στο σπίτι, εκείνος μεσίτης με πολλές εξωσυζυγικές περιπέτειες που δεν επηρεάζουν την αρμονία του ζεύγους, αφού η Loli προφανώς δε γνωρίζει τίποτα για τα καμώματά του. Μια μέρα μια κοπέλα ονόματι Marijo μένει με το τροχόσπιτό της ακριβώς μπροστά στο σπίτι τους. Ο Laurent και η Marijo έχουν μόνο ένα κοινό, αλλά ουσιαστικό: και οι δύο αγαπούν τις γυναίκες.

27 Μαρ 22:10
ATHINA — Danaos
Παρουσία καλεσμένου:
Υπότιτλοι: Ελληνικά
με τους:
Victoria Abril, Josiane Balasko, Alain Chabat
Γαλλία — 1995
γαλλικά
DCP — Έγχρωμο
105
min

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

27 Μαρ 22:10
ATHINA — Danaos
Παρουσία καλεσμένου:
Υπότιτλοι: Ελληνικά

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ομάδα

Σκηνοθεσία
Josiane Balasko
Σενάριο
Josiane Balasko, Telsche Boorman βασισμένο στο έργο του Telsche Boorman
Εικόνα
Gérard de Battista
Mοντάζ
Claudine Merlin, Kako Kelber
Μουσική
Manuel Malou
Ήχος
Pierre Lenoir
Σκηνογραφία
Carlos Conti
Ενδυματολογία
Fabienne Katany
Παραγωγή
Renn Productions
Παγκόσμια εκμετάλλευση
Pathé Films

Με τους

Victoria Abril, Josiane Balasko, Alain Chabat

Φύλο και Σινεμά

Ποιες ταινίες έχουν αναπαραστήσει περισσότερο ή λιγότερο έντονα το/α φύλο/α στην οθόνη, μέσω της απεικόνισης χαρακτήρων με ερμηνείες κυμαινόμενες ανάμεσα στους δύο δυαδικούς πόλους της cisgender αρρενωπότητας και θηλυκότητας, που αποδίδονται και επιβάλλονται αντίστοιχα στους "άνδρες" και τις "γυναίκες", σε αποχρώσεις ή πέραν του συγκεκριμένου πλαισίου;

Αυτή η μη εξαντλητική εξερεύνηση του ποιες ταινίες μεγάλου μήκους έχει παράγει ο γαλλόφωνος κόσμος ξεκινά με την παρατήρηση ότι είναι λιγότερες από ό,τι οι αγγλόφωνες ή οι μικρού μήκους ταινίες - μια μορφή, η μικρού μήκους, που αποτελεί αγαπημένο πεδίο για κινηματογραφιστές των οποίων οι ταυτότητες ή οι αφηγήσεις είναι συνήθως στο περιθώριο ή αντικείμενα βίας, τόσο στη ζωή όσο και στον κινηματογράφο, με πρώτα τα τρανς και μη δυαδικά άτομα και χαρακτήρες. Το πρόγραμμα αυτό επιχειρεί, λοιπόν, να πλέξει ένα νήμα μεταξύ σύγχρονων ταινιών και ταινιών της πολιτιστικής κληρονομιάς, με συνεχή μέριμνα για την αναζήτηση χειρονομιών χρωματισμένες με όσο το δυνατόν πιο ακριβείς και λιγότερο προβληματικές απόψεις, αποφεύγοντας τις παγίδες και τα φετιχιστικά ή μίζερα κλισέ, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την οπτική γωνία των κινηματογραφιστών, ανεξάρτητα από το αν τους αφορά ή όχι, λαμβάνοντας υπόψη την κινηματογραφική τους αξία και αντιμετωπίζοντας τη σπανιότητα και την προσβασιμότητα ορισμένων ταινιών.

Σ'αυτήν τη διεύρυνση και τον περιορισμό του πεδίου, οκτώ έργα τράβηξαν την προσοχή μας: Το Κτήνος που Λαμπυρίζει, ένα ντοκιμαντέρ για τη συστημική κατασκευή του τοξικού, μισογυνικού και αρρενωπού ανδρισμού των cisgender ετεροφυλόφιλων ανδρών σε μια ομάδα κυνηγών από το Κεμπέκ. Οι αγώνες των γυναικών στην Ακτή Ελεφαντοστού στο Πρόσωπα Γυναικών θα αντηχήσουν με εκείνους των κινηματογραφιστριών και ακτιβιστριών Carole Roussopoulos και Delphine Seyrig στο Delphine και Carole: Ανυπότακτες Μούσες. Η cult ταινία Για Όλα Φταίει το Γκαζόν φιλοδοξεί να επανενεργοποιήσει τον ισχυρισμό της Monique Wittig ότι "οι λεσβίες δεν είναι γυναίκες". Το Βίκτωρ και Βικτώρια (πανομοιότυπο του γαλλικού του remake, Georges et Georgette το οποίο παραμένει δυστυχώς ελλιπές) μαζί με το Αγοροκόριτσο μαρτυρούν την αναπαράσταση της αμφισημίας των φύλων. Ακριβείς αναπαραστάσεις των τρανς ταυτότητων και των μη δυαδικών βιώματων αναδύονται επιτέλους στη σημερινή εποχή με το Η Λόλα Πάει στη Θάλασσα και το Ορλάντο, η Πολιτική μου Αυτοβιογραφία.

Joffrey Speno

 

 

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΓΑΛΛΙΑΣ ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ UNIFRANCE ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ CHANIA FILM FESTIVAL Ηράκλειου IF Paris Media Europe Creative European Parliament Athens ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΒΕΛΓΙΟΥ WALLONIE – BRUXELLES ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΚΑΝΑΔΑ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΕΛΒΕΤΙΑΣ ΤΣΕΧΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ VINCI CONCESSIONS HELLAS OLYMPIA ODOS GEFYRA GROUPAMA ZOLOTAS FISCHER NOVA SAINT GEORGE LYCABETTUS AEGEAN AIRLINES PEUGEOT CITROEN ERT ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΣΜΟΣ RADIO FRANCE 24 NOVA CINEMA CINEMAGAZINE CULTURE NOW MONOPOLI.GR ANTIVIRUS INEXARCHIA ATHINA 9,84 ATHENS VOICE RADIO IFT FESTIVAL DE BRIVE ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ - ATHENS INTERNATIONAL FILM FESTIVAL ΑTHENS INTERNATIONAL CHILDREN'S FILM FESTIVAL ANIMASYROS LFHED MOOVIEREEL