Οπτική ταυτότητα

Η οπτική ταυτότητα του FFF24 υπογράφεται από το δημιουργικό γραφείο The Birthdays Design που παρουσιάζει την ιδέα που ενέπνευσε τον σχεδιασμό της :

«Η ιδέα για την φετινή oπτική ταυτότητα του 24ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου εστιάζει ακριβώς στο νούμερο 24 και βάζει στο κέντρο της ίσως το σημαντικότερο χαρακτηριστικό της διαδικασίας δημιουργίας των ταινιών. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό αριθμό στην διαδικασία δημιουργίας, και συγκεκριμένα πρόκειται για την λειτουργία λήψης των καμερών.

Στο βιβλίο του Painting with light, ο κινηματογραφιστής John Alton, συμβουλεύει τους νέους κινηματογραφιστές να χωρίζουν τον σκηνικό χώρο σε διακριτά επίπεδα φωτίζοντας το καθένα από αυτά, αν είναι δυνατόν, με διαφορετικό τρόπο, προκειμένου να προσδώσουν βάθος στην εικόνα τους. Στον κινηματογράφο, έτσι προκύπτει η ψευδαίσθηση των τριών διαστάσεων, του βάθους πεδίου μέσω ενός γεωμετρικού σχεδιασμού, που ορίζει τη θέση των ανθρώπων αλλά και των σκηνικών αντικειμένων. Η διαίρεση του σκηνικού σε πολλά επίπεδα επιτυγχάνεται μέσω της κατάλληλης οργάνωσης φωτός και σκιάς.

Η οπτική γλώσσα του φετινού Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου χρησιμοποιεί τα παραπάνω ως όχημα για την ανάδειξη της διαδικασίας δημιουργίας, τα 24 καρέ σε πρώτο πλάνο, που σημαίνουν την εξέλιξη μιας κίνησης εγκαθιδρύοντας έτσι μια χωρική σχέση στις επιφάνειες μας.

 

ΤΟ TRAILER ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

 

 

Δημήτρης Δασκαλέας, Λήδα Βαρτζιώτη

 

Οι ταινίες δημιουργούνται από ομάδες ανθρώπων, άλλες μεγάλες, άλλες μικρές. Όσοι έχουν σπουδάσει σινεμά, γυρίζουν τις πρώτες τους ταινίες με ομάδες που έχουν γνωρίσει στο πανεπιστήμιο. Kάποιοι από αυτούς είναι die hard fans της Agnès Varda, κάποιοι δεν τη γνωρίζουν καν, κάποιων η αγαπημένη ταινία είναι το Avengers. Όμως, όλους αυτούς τους ενώνει η αγάπη για το σινεμά και η θέληση να δημιουργήσουν ταινίες.

Ταινίες που γίνονται με πατέντες, στα δικά τους σπίτια, στα σπίτια φίλων τους, σε πολυσύχναστους δρόμους χωρίς ίχνος άγχους, τρώγοντας σάντουιτς στο διάλειμμα, χρησιμοποιώντας ό,τι διαθέτουν είτε για props είτε για εξοπλισμό, ζητώντας χάρες και χορηγίες με μια πυγμή και θάρρος που είναι αξιοζήλευτα. Το αυθεντικό Guerilla σινεμά.

Στο trailer του φετινού Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδας φέρνουμε στο προσκήνιο τα παιδιά (μικρά και μεγάλα) τα οποία παρά τις δυσκολίες κάνουν τα πάντα για να δημιουργήσουν. Η νέα γενιά του σινεμά!

 

Ο Δημήτρης Τσακαλέας και η Λήδα Βαρτζιώτη είναι σκηνοθετικό δίδυμο.  Οι ταινίες  τους έχουν ταξιδέψει και βραβευτεί σε φεστιβάλ ανά τον κόσμο όπως τα Karlovy Vary IFF, Sarajevo IFF, Palm Springs ShortFest, Cairo IFF, κ.α. και έχουν προβληθεί σε πλατφόρμες όπως το Cinobo και Director’s Note.

Είναι απόφοιτοι του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, είναι SNF Artworks Fellows, Sarajevo και Berlinale Campuses Alumni.

Αυτήν την περιόδο βρίσκονται στη χρηματοδότηση της πρώτης τους μεγάλου μήκους ταινίας, ένα slasher με τίτλο “Friends, Birthdays, Murder, Etc”.

 

Συντελεστές

Cast: Μαριάννα Μποζαντζόγλου, Αρ Απόστ, Ιωάννης Μυλωνάς, Αφροδίτη Σόβολου

Παραγωγή | Σενάριο | Σκηνοθεσία: Λήδα Βαρτζιώτη, Δημήτρης Τσακαλέας

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Δημήτρης Λαμπρίδης

Μοντάζ | Color Correction: Πάνος Αγγελόπουλος

Πρωτότυπη Μουσική | Sound Design & Mix: Ermis

Make - Up Artist: Νίκη Οβάκογλου

Α΄ Βοηθός Κάμερας: Ανδρέας Βέμπος

Β΄ Βοηθός Κάμερας: Βασίλης Κουρδουκλάς

Βοηθοί Παραγωγής: Βασίλης Τσιβγάς, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Βαλεντίνος Κατανοΐου

Voice Over: Julie Joret

Ευχαριστούμε από καρδιάς για την πολύτιμη βοήθεια τους Κυριακή Βήρου, AbFab Productions, Μαρία Δρανδάκη, Κυβέλη Short και το Οινοπαντοπωλείο «Το Ειδικόν».

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΓΑΛΛΙΑΣ ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ UNIFRANCE ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ CHANIA FILM FESTIVAL IF Paris Creative Europe Media ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΒΕΛΓΙΟΥ WALLONIE – BRUXELLES ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΚΑΝΑΔΑ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΕΛΒΕΤΙΑΣ VINCI CONCESSIONS HELLAS OLYMPIA ODOS GEFYRA L’ORÉAL HELLAS ZOLOTAS FISCHER NOVA AEGEAN AIRLINES CITROEN SAINT GEORGE LYCABETTUS ERT ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΣΜΟΣ RADIO FRANCE 24 NOVA CINEMA CINEMAGAZINE CULTURE NOW MONOPOLI.GR ANTIVIRUS ATHINA 9,84 VOICE RADIO IFT ENS LOUIS LUMIÈRE ΑTHENS INTERNATIONAL CHILDREN'S FILM FESTIVAL ANIMASYROS LFHED MOOVIEREEL